1830Emily Elizabeth Dickinson wordt op 10 december geboren in Amherst, Massachusetts.
Zij is het tweede kind van Emily Norcross (1804-1882) en Edward Dickinson (1803-1874).
Austin is haar oudere broer (William Austin, geboren 1829) en haar jongere zus is Vinnie (Lavinia Norcross, geboren 1833).
1835Emily gaat voor het eerst naar school (Primary School).
Haar vader wordt econoom van het Amherst College.
1840Vanwege financiële problemen moet vader de helft van familie landgoed, Homestead verkopen. Het gezin verhuist naar North Pleasant Street in Amherst.
Emily en Vinnie gaan naar de Amherst Academy.
1842Emily schrijft haar eerste brieven (Letters). Na haar leven worden de brieven beroemd in de Amerikaanse literatuur.
Haar vader wordt senator in de wetgevende vergadering van Massachusetts.
1844Op school ontmoet Emily Abiah Root. Zij wordt een van haar beste vriendinnen.
Amherst krijgt te maken met een lange periode van godsdienstige oplevingen. Emily maakt duidelijk dat zij geen interesse heeft.
1845Emily raakt bevriend met Susan Huntington Gilbert (geboren 1830). Sue wordt een hartsvriendin voor het leven. Zij noemt haar vaak “Dollie”.
1847Emily sluit haar schooltijd in de Amherst Acadamy af. Zij gaat studeren aan het Vrouwen Seminarie van Mount Holyoke.
Emily raakt bevriend met Benjamin Newton, een jurist in opleiding op het kantoor van haar vader. Zij ziet in hem een belangrijke leermeester. Na ruim een jaar verlaat Benjamin Amherst. Pas later hoort Emily dat hij in 1853 gestorven is.
De boeken Jane Eyre van Charlotte Bronté en Wuthering Heights van Emily Bronté worden gepubliceerd; twee boeken die voor Emily erg belangrijk zijn.
1848Na een jaar stopt Emily met haar studie. Vanwege ziekte gaat ze naar huis en besluit niet meer naar het Vrouwen Seminarie terug te keren. De beklemmende sfeer van het protestants seminarie ligt haar totaal niet.
1849Van haar vader krijgt Emily een grote hond, een zwarte New Foundlander: Carlo. Hij zal voor 16 jaren haar trouwe vriend worden.
1850Een eerste gedicht van Emily wordt anoniem gepubliceerd in de Amherst College Indicator. Het is een humoristisch Valentijnsgedicht.
Opnieuw zijn er godsdienstige oplevingen in Amherst. Vader Dickinson, Vinnie en Sue worden lid van de First Church. Emily “blijft een rebel”.
1851Amherst wordt getroffen door een grote brand.
Emily stuurt regelmatig brieven naar haar broer Austin in Boston en aan Sue die in Baltimore les geeft. Zij bezoekt hen ook. Emily stuurt Sue een liefdesbrief.
1852Austin komt terug naar Amherst.
1853In het geheim verlooft Austin zich met Susan Huntington. Het begin van een ingewikkelde relatie tussen Emily en haar vriendin die voor haar broer kiest.
Vader Edward Dickinson wordt vanuit de Whig Party gekozen voor het Amerikaanse Congres.
1854In het najaar ontstaat steeds meer afstand tussen Emily en Sue.
1855Emily en Vinnie brengen een bezoek aan vader in Washington. Onderweg in Philadelphia ontmoeten zij dominee Charles Wadsworth die grote indruk maakt op Emily. Zij gaat hem regelmatig brieven schrijven.
Vader Edward en broer Austin gaan samenwerken in het advokatenkantoor van de familie. Het landgoed Homestead wordt teruggekocht en het gezin verhuist weer. Voor de rest van haar leven blijft Emily wonen in Homestead.
De moeder van Emily wordt ziekelijk en krijgt last van depressies.
1856Austin en Sue trouwen. Zij gaan wonen op de Evergreens en worden buren van Emily. Het huis wordt een centrum van het culturele leven in Amherst. Aanvankelijk zorgt hun relatie weer voor spanning tussen Emily en Sue.
Austin wordt eveneens lid van de de First Church. Emily is de enige in de familie die weigert lid te worden.
Emily wint prijzen met haar zelfgebakken brood (rye and indian bread.
1858Een creatieve periode voor Emily begint. Zij schrijft vele gedichten en brieven. Haar gedichten gaat ze bundelen in zelfgemaakte schriften (Fascicles).
1859Emily ontmoet Kate Scott Turner met wie ze een sterke vriendschap krijgt.
1860Emily trekt zich meer en meer terug in haar huis en tuin.
Charles Wadsworth komt bij Emily op bezoek.
De dood van tante Lavina Norcross raakt Emily erg. Zij krijgt meer contact met de beide dochters van haar tante: Lou en Fanny.
1861Sue en Austin krijgen een zoon, Edward (Ned).
Begin van de Amerikaanse burgeroorlog.
1862Emily gaat corresponderen met Thomas Wentworth Higginson. Hij was een centrale figuur in haar leven (klankbord) en helpt na haar dood om haar gedichten te publiceren. Als predikant zette hij zich in voor de rechten van vrouwen en indianen en tegen de slavernij.
1864Voor een ziekte wordt Emily behandeld in Boston (zeven maanden lang). Ze had last van haar ogen, maar nog steeds is niet duidelijk wat de oorzaak daarvan is: ontsteking van oogvlies, aanvallen van epilepsie of een chronische nierziekte.
Een handvol gedichten worden gepubliceerd in kranten en tijdschriften.
1865Opnieuw behandeling voor de oogziekte in Boston. Wanneer zij thuiskomt, blijft zij voor de rest van haar leven op het familielandgoed.
Einde van de Amerikaanse burgeroorlog.
1866Hond Carlo gaat dood.
Sue en Austin krijgen een tweede kind: Martha.
1870Thomas Wentworth Higginson bezoekt Emily voor de eerste keer.
1874Vader Edward Dickinson sterft onverwachts in Boston.
1875Moeder Emily Norcross Dickinson raakt verlamd. De beide dochters gaan voor haar zorgen.
Sue en Austin krijgen een derde kind: zoon Gilbert (Gib).
1876Vriendin Helen Hunt Jackson probeert tevergeefs Emily te overtuigen om haar gedichten te publiceren.
Austin krijgt eerste aanval van malaria. Vanaf 1880 wordt de ziekte ernstig.
1877De beste vriend van vader is rechter Otis Lord. Na de dood van diens vrouw gaat Emily regelmatig (liefdes-?) brieven naar hem schrijven.
1882Charles Wadsworth sterft.
Otis Lord bezoekt Emily.
Moeder Emily Norcross Dickinson sterft.
Austin begint een langdurige relatie met Mabel Loomis Todd, de vrouw van een professor aan het Amherst College. De relatie levert opnieuw spanning op tussen Emily en Sue. Mabel Todd wordt een goede vriendin van Emily. Zij speelt piano en zingt voor haar.
1884Otis Lord sterft.
Emily wordt ernstig ziek.
1885Vriendin Helen Hunt Jackson sterft.
1886Emily Dickinson sterft op 15 mei.
Haar zus Vinnie vindt een uitgebreide verzameling van haar gedichten (in schriftjes) en van haar brieven. Ze verbrandt een groot deel van de brieven. Samen met vriendinnen gaan ze de handgeschreven gedichten overtypen.
Na haar dood zijn gedichten en brieven uitgegeven.
1890Een eerste uitgave van gedichten van Emily Dickinson, uitgegeven door Mabel Loomis Todd en Thomas Wentword Higginson. Diverse series van gedichten zullen volgen.
1894Een eerste uitgave van brieven van Emily Dickinson, uitgegeven door Mabel Loomis Todd.
1955De volledige gedichten worden uitgegeven door Thomas Herbert Johnson.
1958De brieven worden uitgegeven door Thomas Herbert Johnson en Theodora Ward.
1986Een wetenschappelijke uitgave van alle bekende gedichten door Ralph William Franklin (editio variorum).